Posted in Baarien herkullinen tarjonta

Onko värillä väliä? Viinitietouden ABC

Onko värillä väliä? Viinitietouden ABC Posted on 1st maaliskuu 2020

Moni meistä uskoo tietävänsä viineistä paljonkin, mutta mikä on todellinen ero punaisen ja valkoisen viinin välillä? Entä mitä on rose-viini? Pitäisikö viineistä tietää jotain muutakin kuin väri? Tässä artikkelissa paneudutaan viinien maailmaan – ovathan viinit yksi suosituimpia tilattavia juomia ravintoloissa ja baareissa.

Punaviini

Punaviini on nimensä mukaisesti useimmiten väriltään punaista. Väri saattaa vaihdella hyvin tumman, jopa mustaa muistuttavan punaisen kautta aina haaleaan, läpikuultavaan ja mehumaiseen punaiseen. Väri tulee tummien viinirypäleiden kuorista, jotka muhivat ja uuttuvat viiniä valmistettaessa.

Tanniinit ovat olennainen osa punaviinejä, ja antavat sille punaviinin ominaismaun. Tanniinien määrä vaihtelee eri viinien välillä. Kun punaviineistä puhutaan eri nimillä, puhutaan oikeasti rypälelajikkeesta, josta ne on tehty. Punaviinit ovat maistuvia sellaisenaan, mutta erityisen hyvältä ne maistuvat tummanpuhuvien ruokien kanssa, kuten lihan ja riistan kanssa.

Valkoviini

Vaikka tummat rypäleet ovat punaviinien juttu, voidaan tummista rypäleistä tehdä myös valkoviiniä. Kaikki valkoviinit eivät kuitenkaan sisällä tummia rypäleitä, vaan myös vaaleita. Tanniinien puute on valkoviinien ominaisuus, ja ne erotetaan toisistaan eri makeusasteiden avulla, kuten puolimakea ja puolikuiva valkoviini.

Rose-viini

Rose-viini on yksinkertaisesti tumman ja vaalean viinin välimuoto. Halvimmat rose-viinit valmistetaan helposti sekoittamalla puna- ja valkoviiniä, mutta niin sanottu oikea tapa on yhdistellä valmistusmetodeja keskenään. Rose yhdistää molempien viinien parhaat puolet, ja se sopiikin monipuolisesti eri ruokien kanssa nautittavaksi.

magnetism