Posted in Viihde ravintoloissa

DJ:n rooli baareissa, klubeilla ja ravintoloissa

DJ:n rooli baareissa, klubeilla ja ravintoloissa Posted on 13th huhtikuu 2020

“Hei DJ, paina replay!”

DJ, eli tiskijukka, on olennaisen tärkeä osa onnistunutta juhlimisen täyteistä iltaa. Jotta tanssi lähtee liikkeelle ja tunnelma pysyy klubilla, ravintolassa tai baarissa hyvänä, tarvitaan siihen ehdottomasti oikeanlaista musiikkia. Jos livenä soitettavaa musiikkia ei ole artistin tai bändin kera tarjolla, on juhlivan kansan kuunneltava kaiuttimien kautta kutkuttavia rytmejä – ja tässä kohtaa tarvitaan taitavaa tiskijukkaa, joka hallitsee niin laitteiston, musiikin kuin yleisön.

Mikä ja kuka on DJ?

DJ on siis lyhenne englannin kielen sanoista “disc jockey”. Vapaasti suomennettuna disc jockey tarkoittaa suomeksi tiskijukkaa tai levyjuontajaa. DJ:tä tavataan useimmiten baareissa, klubeilla ja ravintoloissa. Heidän tehtävänään on pitää huolta siitä, että talon sisällä olevat juhlijat saavat hyvää mieltä ja tunnelmaa soitettavasta musiikista. Tiskijukkia tavataan myös yksityistilaisuuksissa, kuten juhlissa ja erilaisissa pienemmissä tapahtumissa.

DJ soittaa musiikkia nykyään oman tietokoneensa avulla. Aiemmin tiskijukka hoiti musiikin soittamisen ja niin sanotun miksaamisen äänilevyjen, vinyylien ja CD-levyjen avulla. DJ saattaa käyttää jo valmiiksi miksattuja kappaleita, tai olla luova ja miksata kappaleita paikan päällä.

DJ baareissa ja ravintoloissa

Ravintoloissa ja baareissa on usein erityisesti viikonloppuisin DJ, joka huolehtii siitä, että musiikki sopii tunnelmaan ja soi sopivalla tasolla. Kuten kaikilla musiikkialalla toimivilla artisteilla, myös DJ:llä on omanlainen tyylinsä soittaa ja miksata musiikkia. Jos siis joskus kuuntelet baarissa tai ravintolassa vietetyn illan aikana erinomaisesti valittua ja soitettua musiikkia, ota selvää, kuka DJ on ollut. Näin voit mennä jatkossakin sellaisen DJ:n soiton pariin, jonka musiikkivalinnoista ja tyylistä olet tykännyt.

Millainen on hyvä DJ?

Jotta DJ onnistuu työssään, on hänen ensisijaisesti oltava intohimoinen musiikin harrastaja, myös vapaa-ajallaan. Tämä edesauttaa sitä, että DJ:nä toimiva henkilö ehtii kuunnella paljon erilaista musiikkia ja sisäistää sen, millaisiin tilaisuuksiin kuunnellut kappaleet voisivat sopia. Hyvä DJ – eli tiskijukka – on siis ensisijaisesti musiikin laaja-alainen tuntija. Hyvä DJ osaa löytää nopeasti soittolistalle sellaisia kappaleita, joita sen hetkiset juhlijat kaipaavat, ja sellaisia kappaleita, jotka täydentävät juhlan tunnelmaa erinomaisesti. Hyvä DJ ottaa sopivasti huomioon yleisön toiveita, mutta pitää soitossa mukana myös oman tyylinsä.

Hyvä DJ tuntee myös laitteiston, jonka kanssa tekee töitä. Erityisesti nykypäivänä, kun teknologia ja ohjelmistot kehittyvät nopeaa tahtia, on tärkeää, että DJ:nä toimiva henkilö tuntee laitteet. Myös uutuuslaitteet on hyvä tuntea edes pääpiirteissään, sillä teknologia tuo paitsi uusia ulottuvuuksia, myös helpotuksia DJ:n työhön. Erityisest hektisessä ravintola- ja baariympäristössä uusi teknologia helpottaa ja nopeuttaa DJ:n työtä musiikin soittamisessa ja miksaamisessa.

magnetism